Beschermd monument

Steenkoolmijn Helchteren-Zolder: burelen, elektrische centrale, synoptisch bord, elektrisch schakelbord, schachtbok met ontvangstgebouw en watertoren

4114

Steenkoolmijn Helchteren-Zolder

Beschrijving

De bescherming als monument betreft verschillende onderdelen van de voormalige steenkoolmijn van Helchteren-Zolder:
Het bureelgebouw met hoofdburelen;
De voormalige elektrische centrale;
Het synoptisch bord van de kolenwasserij;
Het elektrische schakelbord in het ketelhuis;
De schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw;
De watertoren van het Monnoyer-type.

De site werd in twee fasen beschermd. In 1993 werden het bureelgebouw, de voormalige elektrische centrale, het synoptisch bord van de kolenwasserij, het elektrisch schakelbord in het ketelhuis, schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw en de watertoren als monument beschermd. In 1995 volgde het ophaalmachinegebouw met inbegrip van verschillende machines en de schoorsteen.

Waarden

Volgende gebouwen en inrichtingen van de steenkoolmijn Helchteren-Zolder: het bureelgebouw met hoofdburelen, de voormalige elektrische centrale, het synoptisch bord van de kolenwasserij, het elektrisch schakelbord in het ketelhuis, schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw en de watertoren van het Monnoyer type zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als mijnpatrimonium met evoluerende, bijzondere kenmerken eigen aan de periode van oprichting en/of constructie en eigen aan deze mijnzetel, die pas na een lange voorbereidingsperiode in 1930 tot ontsluiting kwam.

Burelen

Koolmijnlaan 351, Marktplein 9-13 (Heusden-Zolder)
Burelen in zakelijke stijl, 1937.

Elektriciteitscentrale

Marktplein 15 (Heusden-Zolder)
De elektrische centrale, 1924, naar ontwerp van architect Dewandre.

Kolenwasserij en -zeverij

Koolmijnlaan (Heusden-Zolder)
Huidige kolenwasserij en -zeverij uitgebouwd vanaf 1937-1938, nadien verbouwd en vergroot.

Schachtbok met ontvangstgebouw

Schachttoren, zogenaamd schacht II, opgetrokken vanaf 1925, naar ontwerp van Lemaire, door de Luxemburgse constructiefirma Wurth. Uitvoering in metaalvakwerk volgens het boktype, met open liftkoker. Onder en tussen de benen van het schatbok bevindt zich een ontvangstgebouw in beton.

Brancardiershof 1-9, Koeltorenlaan 2-8, 9-16, 17-19, Magazijnstraat 1-7, Marktplein 7-21, Mijnlamphof 3-7, Mijnwerkerslaan 4-6, 7-36, 38-42, Terrillaan 2-8 (Heusden-Zolder)
Bij Koninklijk Besluit van 25.10.1906 werden de concessies "Helchteren" (3.240 hectare) en "Zolder" (3.280 hectare) toegestaan, gelegen onder het grondgebied der gemeenten Koersel, Heusden, Zolder, Helchteren, Houthalen en Zonhoven.