Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Teuven

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Teuven

Beschrijving

De dorpskern van Teuven is beschermd als dorpsgezicht. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De dorpskern van Teuven bestaande uit zeven monumenten met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het nederzettingspatroon in het centrum van Teuven vertoont een lintbebouwing aan de weg van Remersdaal naar Slenaken (Nederland), die van noord naar zuid doorheen het dorp loopt. De gebouwen dateren in hoofdzaak uit de 19de eeuw, zoals onder meer blijkt uit de Atlas van de Buurtwegen. Tesamen met de kerk vormen het gemeentehuis, de school, de zaal Patria en enkele woningen, de in hoofdzaak 19de-eeuwse kern van dit Voerens dorp.

Burgerhuis van 1930

Teuven-Dorp 38 (Voeren)
Burgerhuis dat in 1930 gebouwd werd, confer datum in de windvaan op de centrale dakkapel.

Geleide lindenrij bij gemeenteschool

Teuven-Dorp 61 (Voeren)
De geleide linden staan ten zuidwesten van de voormalige gemeenteschool van Teuven. De gesteltakken van de bomen worden in één vertikaal vlak beheerd. De linden werden aangeplant als zonne-en regenscherm.

Gemeentehuis van Teuven, school en kapelanie

Gieveldstraat 2 (Voeren)
Ruim gebouw, dat twee delen bevat, respectievelijk gelegen aan de voor- en achterkant van het gebouw, en voorzien van identieke gevels.

Gemeenteschool

Gebouwd in 1870, het gebouw bestaat uit twee delen waarvan het oudste aan straatzijde ligt.

Gietijzeren wegwijzer

Teuven-Dorp (Voeren)
Gietijzeren wegwijzer uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Teuven-Dorp 58 (Voeren)
Kleine hoeve, het oudste gedeelte is het L-vormige noordelijke gedeelte, bestaande uit het woonhuis en de dwarsschuur.

Laatclassicistisch burgerhuis

Teuven-Dorp 55 (Voeren)
Burgerhuis, hoger gelegen dan het straatniveau, van circa 1875.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Teuven-Dorp 45 (Voeren)
Neogotische kerk, gebouwd in 1871-1877, wat hoger gelegen dan het straatniveau en omringd door het ommuurde kerkhof.

Salle Patria

Teuven-Dorp 63 (Voeren)
Bakstenen zaaltje onder mansardedak, uit begin 20ste eeuw.

Woning met dienstgebouw

Teuven-Dorp 57 (Voeren)
Witgekalkte bakstenen gebouwen, het linkse gedeelte daterend uit eind 18de, begin 19de eeuw, het rechtse gedeelte uit de 19de eeuw.

Gulpvallei met omgeving

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De Vallei van de Gulp ligt in het oosten van Voeren. De waterloop de Gulp meandert tussen graslanden. De vallei ligt aan de voet van hellingbossen op Nuropperberg en Teuvenerberg. Op het plateau is er open akkerland en grasland. De kleinschalige dorpskern van Teuven en het kasteel van Obsinnich bevinden zich op de linker oever, de abdij en watermolen van Sinnich liggen op de rechter oever. Het spoorwegviaduct uit WOI bevindt zich op de lijn Tongeren-Aken.