Gemeentehuis van Teuven, school en kapelanie

Geografisch pakket Teuven

Beschrijving

Het openbaar gebouw uit 1840 te Teuven dat dienst deed als gemeentehuis, school, onderwijzerswoning en kapelanij, is beschermd als monument.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw met een streekgebonden laatclassicistische gevelordonnantie.

sociaal-culturele waarde

Als typisch voorbeeld van een openbaar gebouw in een Voerens dorp, dat een multifunctioneel karakter had en dienst deed als gemeentehuis, gemeenteschool en woning van de onderwijzer. Het gemeentehuis van Teuven heeft bovendien een uniek karakter omdat het van bij aanvang ook als kapelanij dienst deed, maar vanaf 1870 niet langer de dorpsschool herbergde.

Gieveldstraat 2 (Voeren)
Ruim gebouw, dat twee delen bevat, respectievelijk gelegen aan de voor- en achterkant van het gebouw, en voorzien van identieke gevels.