Parochiekerk Sint-Vincentius: koor, middenbeuk en toren

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het koor, de middenbeuk en toren van de parochiekerk Sint-Vincentius.

De parochiekerk Sint-Vincentius is in twee fases beschermd. In 1949 werden de oude delen, zijnde het koor, de middenbeuk en de toren, beschermd als monument. In 1996 werden de zijbeuken, het grafmonument en de kerkhofmuur eveneens als monument beschermd. Ook werd het kerkhof als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De oude delen, zijnde het koor, de middenbeuk en de toren, van de Sint-Vincentiuskerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde

Parochiekerk Sint-Vincentius

Dorpsstraat 44 (Heusden-Zolder)
De kerk is gelegen op een lichte verhoging; van het omringende kerkhof bleef slechts een klein gedeelte met enkele graven bewaard.