Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kioskplein en directeurswoning met omgevend park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

Het Kioskplein en het aanpalende park met daarin de directeurswoning uit 1912, zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het Kioskplein en de directeurswoning met het omgevend park zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Directeurs- en ingenieurswoningen

Koolmijnlaan 152, 158, 162-200, 206, 250 (Beringen)
Alleenstaande gebouwen, gelegen in ruime tuinen, door muren van de straat afgesloten. De oudste voorbeelden zijn opgetrokken uit hetzelfde materiaal als de oudste tuinwijkwoningen in de Stationsstraat en Dwarsstraat, en dateren van circa 1910. De overige villa's werden gebouwd in het interbellum in verschillende stijlen.

Gemeentelijk park

Koolmijnlaan 206 (Beringen)
Villapark van ongeveer 7 hectare, de voormalige tuin bij de direc­teurswoning van de mijn, nu gemeentelijk park, daterend uit het begin van de 20ste eeuw maar veelvuldig aangepast.

Kioskplein

Kioskplein (Beringen)
Recent gerenoveerd plantsoen, door de mijn aangelegd ten westen van de Kool­mijnl­aan als voorplein en kern van een tuin­wijk uit 1927.

Steenkoolmijn van Beringen: Mijncités

Aakstraat 1-3, Alfred Habetslaan 2-20, 26-40, Berkenstraat 1-24, 26-28, Beverlosesteenweg 444-455, Bootstraat 1-11, Duinenstraat 1-8, 9, Dwarsstraat 1-16, 17-23, Eeuwfeestplein 1-34, 36-40, Gouden Jubileumplein 1-24, Havenlaan 3-7, 68-134, Hospitaalstraat 40-44, Hotelstraat 1-8, 9, Hovingenstraat 1-2, 4-12, Kanaalstraat 1-34, 35-75, Kastanjestraat 1-10, 12-20, Kerkstraat 2-6, 10-11, Kioskplein 1-26, 28, Klimopstraat 1-2, 4-24, Koolmijnlaan 141, 152, 158, 162-224, 250, 274-302, 303-304, 337-343, Krommestraat 1-4, 6-8, Laan op Vurten 1-130, 131-135, Leysestraat 1-130, 131-135, Lindestraat 1-4, 6, Louis Sauvestrelaan 1-68, 70-92, Mijnschoolstraat 84-88, Oosterspeelplein , Plataanstraat 1-8, Randstraat 10-20, Rondplein 1-23, Sorbebomenstraat 1-8, 10-14, Spoorwegstraat 1-8, 10-24, Stadionlaan 1-62, 63-83, Stationkaai 1-45, 51-59, Stationsstraat 57-83, 84-111, Tennisstraat 1-16, 17-55, 74-80, Visvangststraat 24-46, Vossenbergstraat 1-31, Watersportlaan 1-16, Westerspeelplein 2-8, Wilgenstraat 1-20, 21, Zandhoefstraat 1-4, 5-25 (Beringen)
Ten noorden en westen van de mijnsite van Beringen werden reeds vanaf 1908 mijnwerkerswoningen gebouwd op initiatief van de steenkoolmijn ‘Charbonnage de Beeringen’. De woningen zijn geschikt volgens een hiërarchisch principe, weerspiegeld in de afstand tot de mijn.