Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Herk-de-Stad is, met uitzondering van de recentere aanbouwen tegen de vakwerkvolumes van het woonhuis en de stal, beschermd als monument.

Waarden

Hoeve met losse bestanddelen (met uitzondering van de recentere aanbouwsels tegen de vakwerkvolumes van het woonhuis en de stal) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve met losse bestanddelen wordt reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1840-44) als bestaande uit een woonhuis, stal en bakhuis geschikt rond een rechthoekig voorerf. Volgens de kadastrale mutatieschetsen wordt de kern van de stal tegen 1888 ingekort tot het huidige vakwerkvolume en wordt het originele bakhuis omstreeks 1941 door het huidige - dichter naar het woonhuis toe gelegen - bakstenen bakhuis vervangen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een hoeve met losstaande componenten rond een rechthoekig voorerf. De totaalconstellatie van de hoeve is grotendeels intact gebleven. De kern van het woonhuis en van de - uitzonderlijk - hoge stal is bewaard in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen stoel. Andere traditionele elementen zijn onder meer de zadeldaken met Vlaamse pannen en de behouden authentieke indeling van het woonhuis met een vermeldenswaardige opkamer en centrale haard. Het huidige bakhuis is een bakstenen constructie met een bewaarde bakoven.

sociaal-culturele waarde

De authentieke ordonnantie en functies van de hoevegebouwen getuigen van de - nog steeds bestaande - agrarische activiteit.

Wijerstraat 5 (Herk-de-Stad)
Hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, met de open zijde van het erf aan de straatkant.