Domein Waalborre: opgaande bomen

Domein Waalborrepark en bomen

• Hongaarse eik (Quercus frainetto): 4,16 meter stamomtrek, dik exemplaar van een zeldzame eikensoort, voor België op de derde plaats qua stamomtrek.
  • Kaukasische spar (Picea orientalis 'Gracilis'): compacte vorm, 0,86 meter stamomtrek, traag groeiende cultivar van zeldzame soort, vermoedelijk deel van de oudste aanplanting.
  • tweestijlige meidoorn met gevulde bleekroze bloemen (Crataegus laevigata 'Mutabilis'): 2,19 meter stamomtrek (gemeten op 1 meter hoogte), ongewoon kaliber voor om het even welke meidoornsoort.
  • groep van drie bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') met respectievelijk stamomtrekken van 3,61 meter, 3,30 meter en 3,12 meter, ongewone stamomtrekken voor bomen die vermoedelijk nog geen 90 jaar oud zijn, deze bomen nemen in het park een visueel-strategische positie in.
  • Noorse esdoorn met bolstaand blad (Acer platanoides 'Cucullatum'): 2,62 meter stamomtrek, dikste boom van België voor deze zeldzame cultivar.
  • zilverlinde (Tilia tomentosa): 4,66 meter stamomtrek (gemeten op 0,70 meter hoogte), behoort tot de tien dikste bomen van België voor deze soort, laag vertakt exemplaar met brede kroon.
  • Noorse esdoorn met bruinrood blad (Acer platanoides 'Schwedleri'): met een stamomtrek van 2,87 meter staat deze boom op de derde plaats qua stamomtrek.
  • mispelbladige wintereik (Quercus petraea 'Mespilifolia'): 2,45 meter stamomtrek, zeer zeldzaam, op de zevende plaats in de kampioenenlijst van de Inventaris Bomen in België.
  • Japanse esdoorn (Acer palmatum): 1,18 meter stamomtrek, 17 meter hoog, uitzonderlijk hoog voor een Japanse esdoorn.
  • eikbladige beuk (Fagus sylvatica 'Quercifolia'): 4,18 meter stamomtrek (gemeten op 0,50 meter hoogte), zeldzame cultivar met ingesneden blad, vermoedelijk de dikste van België voor deze soort.
  • witbonte beuk (Fagus sylvatica 'Albovariegata'): 3,81 meter stamomtrek, uiterst zeldzame cultivar, veruit de dikste van België, de vermoedelijke ouderdom in acht genomen, uitzonderlijke afmetingen voor om het even welke beukensoort.
  • groep van drie exemplaren van Perzisch ijzerhout (Parrotia persica) met respectievelijk stamomtrekken van 1,47 meter, 1,45 meter en 1,29 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte) bij de dikste van België, groep met knoestige stammen mogelijk op één wortelgestel.
  • Noorse esdoorn met bolstaand blad (Acer platanoides'Cucullatum'): 2,35 meter stamomtrek, derde dikste exemplaar van België voor deze zeldzame cultivar.
  • gewone haagbeuk (Carpinus betulus): 3,12 meter stamomtrek (gemeten op 1 meter hoogte), ongewoon dik en laag vertakt exemplaar, mogelijk restant van oude haag van voor de parkaanleg.
  • gewone haagbeuk (Carpinus betulus): 4,03 meter stamomtrek (gemeten op 0,30 meter hoogte), ongewoon dik en laag vertakt exemplaar, mogelijk restant van oude haag van voor de parkaanleg.
  • witte esdoorn (Acer saccharinum): geënt exemplaar met eigenaardige, atypische habitus, schubbige schors en klein blad.
  • Japanse zelkova (Zelkova serrata): met 1,84 meter stamomtrek op de dertiende plaats in de kampioenenlijst, bovendien een zeldzame soort .
  • mispelbladige wintereik (Quercus petraea 'Mespilifolia'): 2,50 meter stamomtrek, zeer zeldzaam, op de zesde plaats in de kampioenenlijst.
  • Tataarse esdoorn (Acer tataricum): 1,35 meter stamomtrek (gemeten op 1 meter hoogte), op de tweede plaats volgens kampioenenlijst, zeer zeldzame soort, bijna liggend exemplaar aan de rand van het grote gazon.
  • Oostenrijkse den (Pinus nigra subsp. Nigra): 2,36 meter stamomtrek, uitzonderlijk hoog exemplaar met rechte stam.
  • eikbladige beuk (Fagus sylvatica 'Quercifolia'): 3,04 meter stamomtrek, zeldzame cultivar met ingesneden blad, hoort bij de tien dikste van België.
  • Noorse esdoorn met bolstaand blad (Acer platanoides 'Cucullatum'): 2,36 meter stamomtrek, tweede dikste van België voor deze zeldzame cultivar.

• BAUDOUIN J.-C., DE SPOELBERCH P. & VAN MEULDER J. 1992: Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Brussel.
  • CREYF R. & DE JAECK H. 1997: Asse en Meise, Jaarboek Vereniging Belgische Dendrologie 1997.

Waarden

Deze 24 bomen binnen het domein Waalborre zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

door hun verscheidenheid in kleur en textuur vormen zij een rijk geschakeerd, artistiek geïnspireerd ensemble.

wetenschappelijke waarde

het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke exemplaren - qua afmetingen en/of soort of variëteit - die bovendien deel uitmaken van een uitzonderlijke collectie.

Kasteeldomein Waalborre

Parklaan 20-24, 28 (Asse)
Domein Waalborre, heden openbaar park, met voormalig kasteeltje in cottagestijl, portierswoning en onderkomen voor de hovenier uit begin 20ste eeuw. Het park, aangelegd omstreeks 1910 in landschappelijke stijl, van 4,5 hectare kent een ongewoon groot aantal zeldzame bomen.