Steenkoolmijn: noordelijke schachtbok

De noordelijke schachtbok van de steenkoolmijn te Houthalen, is beschermd als monument.

Waarden

Koolmijn, partim: schachtbok nr. 2 (noordelijke schachtbok) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van het type metalen schachtbok met vaste scharnier dat in 1937/1938 werd ontworpen en uitgevoerd en gedeeltelijk als model diende voor recentere exemplaren; samen met de schachtbok nr. I als sterk beeldbepalend element in het middenlimburgse landschap en als dusdanig een visueel baken dat op een zeer duidelijke wijze verwijst naar de zogenaamde 'mijnstreek' ; hierdoor werkt de bok structurerend op de ruimtelijke beleving van deze regio; als belangrijke materiƫle, historische getuige van de plaatselijke ontginningsactiviteiten alsook van de ligging van de kolenlagen.

Hoofdgebouw en schachttorens steenkoolmijn

Centrum-Zuid 1111 (Houthalen-Helchteren)
Het hoofdgebouw is een monumentaal alleenstaand gebouw, in een zakelijke stijl. Daarachter liggen twee identieke schachttorens.