Vierkantshoeve: vakwerkschuur

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De L-vormige vakwerkschuur als onderdeel van de vierkantshoeve te Herk-de-Stad, is beschermd als monument. De recente constructie onder het lessenaarsdak tegen de linker zijgevel van het hoofdvolume en het aanbouwsel, bestaande uit een bakstenen latrine, tegenover de zijgevel van het haakse volume, behoren niet tot deze bescherming.

Waarden

De L-vormige vakwerkschuur (met uitzondering van de recente constructie onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel van het hoofdvolume en het aanbouwsel, bestaande uit een bakstenen latrine, tegen de rechter zijgevel van het haakse volume) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De vakwerkschuur maakt deel uit van een groter, thans gesloten hoevecomplex dat minstens van de tweede helft van de 19de/begin 20ste eeuw dateert. De huidige L-vormige constellatie van de vakwerkschuur wordt voor de eerste maal kadastraal geregistreerd in 1907.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een monumentale L-vormige vakwerkschuur, bestaande uit gepikt stijl- en regelwerk met witgekalkte - grotendeels - lemen vullingen op een bakstenen stoel en gepikte plint. De authentieke eiken dakstructuur van het zadeldak is intact bewaard met nog zichtbare telmerken.

sociaal-culturele waarde

De schuur heeft haar agrarische functie als berg- en stapelruimte grotendeels behouden, waarbij de hooizolder nog steeds als dusdanig gebruikt wordt.

Vierkantshoeve met vakwerkschuur

Amandinaweg 169 (Herk-de-Stad)
De L-vormige vakwerkschuur maakt deel uit van een historisch gegroeid hoevecomplex, waarvan reeds twee losstaande volumes zichtbaar zijn op de kadasterschets van 1907.