Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Diepenbeek, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Onmiddellijke omgeving vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het rechthoekige erf vóór het langgestrekte woonhuis, waar zich eertijds ten noorden een paardenstal bevond en dat thans van de straatzijde (Lutselusstraat) afgeschermd wordt door twee kastanjes, alsook de achtertuin vormen een ondersteuning van de agrarische erfgoedwaarden van de hoeve in een straat die voornamelijk langs de rechter- (onder meer op de plaats van de oorspronkelijke dwarsschuur)- en overzijde recent verkaveld en bebouwd werd.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Lutselusstraat 83 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, met aanpassingen uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, wat achteruit gelegen ten opzichte van de de straat, en gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.