Pastorie Sint-Godardusparochie

Hof ter Zittert, parochiekerk Sint-Godardus en kerkhofmuur, pastorie en dorpskern van Bekkerzeel

Waarden

De pastorie van Bekkerzeel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Zoals de parochiekerk vermoedelijk gebouwd in opdracht van de belangrijkste tiendenheffer, de abdij van Groot-Bijgaarden, vormt deze 1764 gedateerde pastorie een typologisch goed bewaard voorbeeld van een Louis XV- plattelandspastorie in de vorm van een twee bouwlagen en vijf traveeën tellend dubbelhuis met schilddak, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen en voorzien van een tegen de noordgevel aangebouwde annex keuken-washuis. De typerende strakke, symmetrische ordonnantie wordt bepaald door beluikte steekboogvensters en door de centraal geplaatste, decoratief benadrukte inkomdeur met spiegelbooglatei en rocaillesluitsteen. De historische ontmoeting van Vonck en Van der Mersch die er op 30 augustus 1789 plaatsvond en de aanzet vormde tot het uitbreken van de Brabantse Omwenteling verleent aan de pastorie van Bekkerzeel een extra historische dimensie.

Pastorie Sint-Godardusparochie met omringende, ommuurde tuin

Schutstraat 2 (Asse)
Gebouwd in 1764, met omringende, ommuurde tuin, evenals de kerk, in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden.