Gesloten hoeve

Hoeven met omgeving

De gesloten hoeve is beschermd als monument.

De gesloten hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt al weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844) en van het toenmalige complex bleven straat- en achtervleugel bewaard; rechtervleugel werd ingrijpend verbouwd in de 20ste eeuw, de linkervleugel werd in de latere 19de eeuw naar zijn huidige positie verplaatst en met de straatvleugel verbonden door een nieuwe inrijpoort. De oude vleugels zouden in kern laat-18de - tot vroeg-19de-eeuws kunnen zijn: in het woonhuis komen getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met sluitsteen voor naast rechthoekige in vlakke kalkstenen omlijsting, twee chronologisch opeenvolgende types uit die periode. Het huis werd in elk geval niet verbouwd naar aanleiding van de bouw van de nieuwe linkervleugel: de plaats waar de oude linkervleugel aansloot is nog afleesbaar uit het blinde woonhuisparement aan erfzijde. De nieuwe linkervleugel is een duidelijk van de oudere vleugels te onderscheiden volume met laat-19de-eeuwse karakteristieken. Het geheel is een representatief onderdeel van de historische dorpskern en is daarenboven structureel verweven met de aangrenzende, monumentale hoeve Nieuwe Steenweg 126; beide hoeves vormen een beeldbepalend blok in de schaduw van de reeds als monument beschermde kerksite.

Gesloten hoeve

Nieuwe Steenweg 128 (Heers)