Vakwerkhoeve

Hoeve met omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Schulen, bestaande uit twee vleugels aan de weerskanten van een erf en een muurtje ter afsluiting van de straat, is beschermd als monument.

Waarden

Hoeve met vleugels aan weerskanten van een erf, aan straatzijde afgesloten met een muurtje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele vakwerkhoeve met losstaande bestanddelen, gevormd door parallelle vleugels dwars op de straat, langsheen een erf, dat aan de straatzijde door een bakstenen muurtje is begrensd. De linkervleugel omvat stallingen, schuur en wagenhuis, de rechtervleugel woonhuis; het vroegere bakhuis aan het achterste uiteinde van het erf is verdwenen. De resterende vleugels hebben een skelet van ankerbalk- en ankerbalkstandjukconstructies op een bakstenen plint, met origineel vitswerk, leemvulling en witkalk-afwerking. In het woonhuis bleef een origineel bolkozijn bewaard, evenals een typische indeling met eenvoudige schoorsteen en opkamer.

Vakwerkhoeve

Heidestraat 19 (Herk-de-Stad)