Hoeve Monnikenhof met oprit en bijgebouw

Monnikenhof met omgeving

De hoeve Monnikenhof met oprit en bijgebouw is beschermd als monument.

Waarden

Monnikenhof, oprit en bijgebouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het Monnikenhof, omstreeks 1282 vermeld als curtis monachorum, werd gesticht door de cisterciënzerabdij van Villers en evolueerde geleidelijk tot omvangrijke pachthoeve. De hoeve, geïsoleerd en strategisch ingeplant op een heuvelrug in nabijheid van de dorpen Bommershoven, Heks en Vechmaal, behield het karakter van het belangrijke lokale bolwerk waartoe het uiteindelijk uitgroeide.
Het complex bleef bewaard als semi-gesloten hoeve, met alle typische componenten geschikt omheen een ruim, gedeeltelijk gekasseid erf met mestvaalt, drenkpoel en moestuin. Er bleven concrete bouwsporen bewaard vanaf de 17de eeuw: de oudste elementen zijn breukstenen plinten, kruis- en kloosterkozijnen onder ontlastingsbogen, S-vormige muurankers en een schoorsteen met datering 1635; duidelijk 18de-eeuws is de monumentale kalkstenen inrijpoort en later volgden rechthoekige woonhuisdeuren in vlakke kalkstenen omlijsting; het complex kreeg in de 19de eeuw zijn definitieve beslag. De uiteindelijke hoeve is het resultaat van herhaalde verbouwingen, waarbij de oude structuur echter steevast bleef doorschemeren (cf. het secundaire poortgebouw bij het woonhuis en de torenachtige uitbouw van de stallingen). Bij elke verbouwing werd daarbij ouder bouwmaterialen gerecupereerd.
Buitenerfs, op de hoek tussen de oprijlaan naar de hoeve en een veldweg in zuidwestelijke richting, bleef een klein bijgebouwtje bewaard, opgetrokken in de vroege 20ste eeuw, vermoedelijk naar model van de 18de-eeuwse filosofenhut in het park van Heks. Dit werd vermoedelijk opgetrokken om recentere eigendomsverbanden tussen kasteel en hoeve te accentueren.

Hoeve Monnikenhof met boomgaard

Monnikenlaan 51 (Heers)
Zeer ruime, oorspronkelijk gesloten, hoeve. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw verdwijnt een gedeelte van de noordoostelijke en zuidoostelijke vleugel, en alleen de omheiningsmuur blijft bewaard.