Arenbergkasteel: watermolen

Watermolen met sluiswerk en waterraderen

Beschrijving

De bescherming omvat de watermolen bij het kasteel van Arenberg, met inbegrip van het sluiswerk en beide waterraderen.

Waarden

De watermolen bij het kasteel van Arenberg, met inbegrip van het sluiswerk en beide waterraderen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als watermolen - bij het kasteeldomein van de hertogen van Arenberg horend - die rond 1636 op een reeds voor 1286 gekende watermolensite werd herbouwd, toen van twee waterraderen werd voorzien en rond 1875 volgens de toen geldende opvattingen een gevelrestauratie onderging onder leiding van architect Claes; die in de periode 1870-80 eveneens van een nieuw sluiswerk werd voorzien en ondanks het uitbreken van het molenwerk in 1940 uitwendig intact bewaard werd en mede wegens het behoud van het sluiswerk en de beide waterraderen uiterlijk een coherent beeld van een watermolen biedt.

Arenbergkasteel en watermolen

Kasteelpark Arenberg 1, 51 (Leuven)
Bouwwerk in traditionele stijl, wederopbouw tijdens eerste helft 16de eeuw, verdere aanpassingen, tuinaanleg en ommuring gedurende de 17de en 18de eeuw, eind 19de-eeuwse neogotische kapel naar ontwerp van Claes, links een watermolen uit de 17de en 18de eeuw.