Semi-gesloten hoeve en omgeving

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

De semi-gesloten hoeve met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Waarden

De semi-gesloten hoeve en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het complex is laat-19de-eeuws (op de deurklopper van de poort 1895 gedateerd), strategisch ingeplant aan de rand van het dorp, in de franje van de oude kasteeldomein, op het kruispunt Kloosterstraat-Gelindenstraat, aan de oever van de verdwenen Kasteelbeek. Eigenlijk betreft het een bijzondere kruising tussen burgerlijke en agrarische architectuur, met een op de buitenwereld gefixeerd woonhuis aan de Kloosterstraat, en een daarachter verborgen erf met dienstgebouwen aan de Gelindenstraat en Biessemstraat. Het woonhuis is licht eclectisch afgewerkt, heeft een monumentale façade aan straatzijde, alsook een voortuin. De dienstgebouwen waren oorspronkelijk in vakwerk opgetrokken, waarvan nog enkele muurfragmenten getuigen. Hierbij werden wel de oude volumewerking en dakstructuren gerespecteerd, wat samen met details als oorspronkelijk poort- en hekwerk bijdraagt tot een sterk oorspronkelijke uitstraling. Het complex is een beeldbepalende getuige van de laat-19de-eeuwse ontwikkelingsfase van het dorp, toen dit wellicht onder invloed van het kasteel domein een monumentaler karakter kreeg.

Semi-gesloten hoeve

Gelindenstraat 148 (Heers)
De semi-gesloten hoeve dateert uit het einde van de 19de eeuw.

Voortuin van een herenboerenhuis

Kloosterstraat 148 (Heers)
Deels omhaagde, deels ommuurde voortuin met plattegrond uitlopend op een apsis, ingeschreven in de scherpe straathoek en voorzien van drie hekken, horend bij een neoclassicistisch herenboerenhuis uit het midden van de 19de eeuw met boerderijgebouwen in vakwerk.