Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel van Veulen: omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel van Veulen: buitengevel, bedakingen en omgeving met park, vijvers en moestuin

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de omgeving van het kasteel van Veulen met park, vijvers en moestuin.
De buitengevels en daken van het landhuis en de hoeve zijn beschermd als monument.

Waarden

De omgeving van het kasteel van Veulen, omvattende het park, vijvers en moestuin, voor zover ten minste ze binnen de grachten ervan gelegen zijn, is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Kasteeldorpen Heers en Veulen

Heers, Klein-Gelmen, Veulen (Heers)
Heers en Veulen ontstonden nabij de Heerse of Veulense Beek, één van de bovenlopen van de Herk, die er het golvend open-field landschap van Droog-Haspengouw insnijdt. In de beekvallei waren als gemene weiden in gebruik die nu veelal beplant zijn met populieren. Zowel Heers als Veulen zijn kasteeldorpen waarvan het kasteel gelegen is aan de rand van de natte vallei. Beide dorpen kennen vooral in de omgeving van het kasteel, kerk en pastorie nog een historische uitzicht en verbindingen. Verbindingswegen zijn vaak als holle wegen ingesneden.

Kasteelpark van Veulen

Kasteelstraat (Heers)
Kasteeldomein van circa 10 hectare met landschappelijk park, vertrekkend van een vermoedelijk deels gerealiseerd 18de-eeuws ontwerp voor een 'jardin anglo-chinois', later aangepast in vroeg-landschappelijke stijl en uitgebreid naar plannen van landschapsarchitect Galoppin.