Pastorie Sint-Annaparochie en tuin

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

De pastorie van de Sint-Annaparochie met tuin is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige pastorie en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De huidige pastorie is een elegante neoklassieke nieuwbouw uit 1859, waarvan de oprichting de eerste stap betekende in de geleidelijke ontmanteling, uitbreiding en monumentalisering van de bestaande kerksite. De nieuwe pastorij staat niet op de plaats van de oude, maar werd ertegenover opgetrokken.
Het gebouw is in vergelijking met contemporaine pastorieën rijk afgewerkt met kalkstenen lijstwerk en sculptuur, een middenrisaliet met fronton, hoekpilasters en muuropeningen in verschillende vormen. Aansluitend bij het hoofvolume bleven nog dienstgebouwen bewaard, wat op zich vrij uitzonderlijk is, maar in deze gebouwen werd bovendien 18de-eeuws materiaal hergebruikt, mogelijk afkomstig uit de oorspronkelijke pastorij. Voor de gebouwen strekt zich een mooie voortuin uit, waarin een breviertuintje is afgebakend. Enkele van de bomen dateren nog uit de bouwperiode. De afbakening van de voortuin, met een mooi smeedijzeren hek, afgewisseld met bak- en natuurstenen pijlers, kadert in de uniforme afwerking van het nieuw gerealiseerde, driehoekige kerkplein.
De pastorij flankeert één van de drie zijden van een driehoekig plein, waarop aan de andere tweede zijden kerk en kerkhof uitgeven. Het geheel van plein en bebouwing, dat ongeveer gelijktijdig werd gerealiseerd en letterlijk en figuurlijk de kern van het dorp vormt, heeft een uitgesproken beeldbepalende waarde, die niet alleen schuilt in de kwaliteiten van de individuele componenten, maar meer nog in hun functionele en visuele samenhang.

Pastorie van de Sint-Annaparochie

Bovelingenstraat 165 (Heers)