Twee burgerhuizen

Woningen

Beschrijving

De twee aanpalende burgerhuizen, opgericht op het eind van de 19de eeuw ter afboording van het binnenhof van het kanunnikenhuis IX waarmee ze een monumentaal geheel vormen, zijn beschermd als monument. De bescherming omvat het neoclassicistisch bijhuis en een hoekhuis in eclectische stijl.

De panden zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Twee panden, opgericht in de late 19de eeuw ter afboording van de voormalige binnenhof van het negende kanunnikenhuis en ter opwaardering van de Kloosterstraat, een 19de-eeuws composiet van een onbelangrijke zijstraat en een gedeelte van het oude noorderkerkhof van de basiliek.

Klooserstraat 6 is een dubbelhuis in eclectische stijl uit 1894; vijf traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak met ver overkragende kroonlijst op sierlijke consoles. Het huis is gebouwd op de plaats van het oude koetshuis, waarvan een stuk parement met getoogde poortopening waard bleef.

Kloosterstraat 8 - 10 is een neoklassiek pand met gecementeerde façade, waarin een middenrisaliet is uitgewerkt, geaccentueerd door pilasters. Het gebouw is opgericht in 1874 als bijgebouw van het voormalige domus nove. Van het monumentale parement bleef enkel de laterale inkomdeur bewaarde en vensters op de verdieping. Het gelijkvloers sneuvelde grotendeels door de omvorming tot winkel, waartoe ook de ganse achterliggende binnenhof werd overdekt.

Hoekhuis

Kloosterstraat 6 (Tongeren)
Hoekhuis van het dubbelhuistype, op een gevelsteen gedateerd 1894 en gebouwd in eclectische stijl met voornamelijk neobarokke en neogotische elementen.

Neoclassicistisch burgerhuis

Kloosterstraat 8-10 (Tongeren)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.