Maalderij Moulins de la Dyle: laad- en losinstallatie

Kaapstander en laad- en losinstallaties van maalderijen in de Vaartkom

Beschrijving

De laad- en losinstallatie van de voormalige maalderij Moulins de la Dyle, gelegen aan de Vaartkom te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

De laad- en losinstallatie van de voormalige maalderij 'Moulins de la Dyle' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van betonnen laad- en losinstallatie voor granen van het type met gesloten passerelverbinding, ontworpen in 1951 door architect J. Vermeersch, opgericht op de kade van een havendok ter hoogte van een voormalige maalderij en dienend voor het lossen van schepen die de granen in bulk vervoerden; als object met belangrijke industrieel-archeologische signaalfunctie in de context van een binnenhaven omringd door bestaande en voormalige bedrijfsgebouwen.

Maalderijen J. Vandenbergh en nv Dijlemolens

Vaartkom 39-45 (Leuven)
Industrieel complex dat het volledige bouwblok beslaat met onder meer silotoren, magazijn en kantoren, maalderijgebouwen, gebouwd in 1935 met uitbreidingen in 1941, 1946 en laad en losinstallatie van 1952.