Classicistisch burgerhuis met tuingebouw

Woning met tuin

Beschrijving

Het classicistisch burgerhuis is, met inbegrip van het tuingebouw in de achtertuin, beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis en tuingebouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische, in casu architectuurhistorische waarde:

Woonhuis:

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen uit de eerste helft van de 17 de eeuw, gezien het steile zadeldak, de geprononceerde muurankers en de mergelstenen trigliefen- en metopenfries met ruit- en bolornarnenten. De huidige gevelordonnantie met segmentboogdeur en dito vensters in een kalkstenen omlijsting is classicistisch en dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. De indeling is grotendeels 19de-eeuws met vestibule en belendende woonruimten in de ' hoofdbouw en dienstruimten in de achterbouw. Sobere interieurafwerking.

Tuingebouw:

Combinatie van tuinpaviljoen en fabriekje met een vierkant grondplan en twee afgeschuinde hoeken van telkens één travee, opgetrokken in een oranjerode baksteen. Rondboogopeningen met geblindeerde bovenlichten en accenten in ongekleurde, witte en blauwe baksteen. Blinde gevels voor klimplanten en overkraging gestut door rustiek houtsnijwerk. Wisselwerking met veelkleurig afgewerkte achterdeur.

Classicistisch burgerhuis

Corversstraat 11 (Tongeren)
Enkelhuis met kern uit de eerste helft 17de - midden 17de eeuw doch huidige classicistische ordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw.