Pastorie Sint-Martinusparochie

Parochiekerk Sint-Martinus met cultuurgoederen, pastorie en delen van het ursulinenklooster

Beschrijving

De bescherming als monument met inbegrip van de cultuurgoederen die er integrerend deel van uitmaken, betreft de pastorie van de Sint-Martinusparochie, gebouwd in 1728 in opdracht van pastoor Emmanuel de Rodier.

De pastorie in Maasstijl is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze waarde ligt in de bouw vanaf 1728 door Emmanuel de Rodier, een premonstratenzer kanunnik van de abdij van Floreffe, die het patronaatsrecht bezat, in de typische stilistische kenmerken van de in deze streek zeldzame zogenaamde Maasstijl en in de behouden interieurafwerking (binnendeuren, schouw met gietijzeren haardplaat, Delftse tegels, stucplafonds en witmarmeren schouw).

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Kerkdijk 2 (Pelt)
De pastorie werd in 1728 gebouwd in een voor deze streek zeldzame Maasstijl in opdracht van pastoor Emmanuel de Rodier, een premonstratenzer kanunnik van Floreffe.