Hoeven en omgeving

De bescherming als monument betreft de boerenwoning met stallen behorend tot de hoeve.

Waarden

Het L-vormig hoeverestant in vakwerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Traditionele elementen zijn het stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op bakstenen stoel, het schild- en zadeldak met Vlaamse pannen en beluikte bolkozijnen van het woonhuis.

historische waarde

De voormalige, L-vormige hoeve is in de Atlas der Buurtwegen (1844) primitief gekadastreerd als U-vormig complex, het erf naar links geopend.

sociaal-culturele waarde

De vakwerkkern van de hoeve getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten. De hoeve is tevens een belangrijke documentaire getuige van een lokale en volkse bouwtraditie.

Zakstraat 1 (Wellen)
De voormalige U-vormige hoeve, waarvan een L-vormig restant met vakwerk bewaard bleef, dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.