Kaapstander

Kaapstander en laad- en losinstallaties van maalderijen in de Vaartkom

Beschrijving

De elektrische kaapstander uit 1933 op de hoek van het Engels Plein en de Werkmanstraat te Leuven, waarvan enkel het deksel zich boven het maaiveld bevindt, is beschermd als monument.

De Kaapstander is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als enig overgebleven exemplaar van elektrische kaapstander die dateert van 1933 en die een onderdeel was van het transportsysteem voor de overslag van goederen tussen de spoorweg, de bedrijven, de opslagruimtes en de vaartuigen in het Leuvense havengebied; materiële getuige van een transportsysteem voor goederen in havengebieden zoals dit reeds vóór de Eerste Wereldoorlog werd bedacht en in onderhavig geval in 1933 werd uitgevoerd en aldus een materiële getuige van de technologische evolutie, onder andere voor wat betreft het gebruik van elektriciteit, in de bovengemelde periode.

Kaapstander

Engels Plein (Leuven)
Gietijzeren bak die het aandrijfmechanisme bevat en waarvan enkel het deksel zich boven het maaiveld bevindt.