Hoeve met losse bestanddelen: boerenwoning

Hoeven en omgeving

Beschrijving

De boerenwoning van de voormalige hoeve met vakwerkcomponenten en de meidoornhaag zijn beschermd als monument. De losse bijgebouwen behoren niet tot de bescherming als monument, maar werden wel opgenomen in het beschermde dorpsgezicht van de omgeving van de hoeve.

Waarden

De voormalige hoeve met vakwerkcomponenten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De vakwerkkern van de hoeve getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten. De hoeve is tevens een belangrijke documentaire getuige van een lokale en volkse bouwtraditie.

in casu architectuurhistorische waarde:
Traditionele elementen met erfgoedwaarde zijn het behouden stijl- en regelwerk, de zadeldaken met doorgaans mechanische pannen, de typische I-balken met rozetten van het aangebouwde enkelhuisje en de meidoornhaag aan straatzijde.

historische waarde

De voormalige hoeve met losstaande bestanddelen wordt voor het eerst kadastraal geregistreerd in 1900.

Tervoortstraat 12 (Wellen)
Voormalige hoeve daterend omstreeks 1900, door een meidoornhaag van de straat afgesloten.