Watermolen Keyartmolen

Watermolen Keyaertmolen met omgeving

Beschrijving

De watermolen Keyartmolen is beschermd als monument. De bescherming omvat het molengebouw, met inbegrip van de sluis, de sluiskom, de turbine en alle gaande werk met toebehoren.

Waarden

Watermolen genaamd Keyartmolen met inbegrip van het molengebouw, de sluis, de sluiskom, de turbine, alle gaande werk met toebehoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een turbinewatermolen uit 1923 met elektrische uitrusting in een vroeg 19de-eeuws gebouw.

Keyartstraat 4 (Bree)
Watergraanmolen van het onderslagtype op de Itter. Alleen de molen ligt op het grondgebied van Tongerlo, de molenaarswoning en de hoeve liggen op het grondgebied van Gruitrode. De molen is een rechthoekig gebouw van 1850, van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.