Beschermd cultuurhistorisch landschap

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft de beboomde en omgrachte site met pastorie van 1783, het poortgebouw van 1661 en het 19de-eeuws koetshuis, dat gelegen is aan een erf. Het beschermde landschap wordt in het noorden begrensd door de Daalstraat, in het oosten door het Vijverplein en in het zuiden door de Schoolstraat en Heibergstraat. De pastorie werd in 1982 ook als monument beschermd.

Waarden

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie en haar onmiddellijke omgeving zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie

Vijverplein 2 (Zutendaal)
De huidige pastorie, in classicistische stijl, werd opgetrokken in 1783 en was afhankelijk van de abdij van Averbode.

Pastorietuin

Beboomde, omgrachte site met recent gerestaureerde pastorie van 1783, poortgebouw van 1661 en 19de-eeuws koetshuis, gelegen aan een erf met nieuwe aanleg uit de jaren 1990.

Overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau

Eigenbilzen (Bilzen), Gellik (Lanaken), Zutendaal (Zutendaal)
Het hier beschreven gebied ligt op de overgang tussen Kempen en Haspengouw, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze rand is bijzonder reliëfrijk door de beekjes die hier ontspringen.