Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve Het Paenhuys: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve Het Paenhuys met omgeving

Waarden

De omgeving van Het Paenhuys is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde: De hoeve is een traditioneel gegroeid complex, waarbij progressief een erf en moestuin werden geïsoleerd. Deze onderdelen, voortvloeiend uit de typische gesloten opbouw, maken derhalve integraal deel uit van het gebouwen verlenen er een meerwaarde aan. Rond het complex bleef daarnaast een bufferzone bewaard onder de vorm van weiland, waardoor vanaf de driesprong Weyerstraat-Dorpsstraat een mooi uitzicht wordt geboden op de vakwerkelementen.

Gesloten hoeve Het Paenhuys

Weyerstraat 10 (Nieuwerkerken)
Hoeve, met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, verbouwd en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.