Axpoele-school

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Opgericht in 1853 op initiatief van pastoor Carolus Doom en volgens de literatuur bekostigd door de familie de Formanoir de la Cazerie. De zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën te Ruiselede nemen de kant- en leerschool over in 1874.

Axpoele-school

Oudleikestraat 18-20 (Ruiselede)
Opgericht in 1853 op initiatief van pastoor Carolus Doom en volgens de literatuur bekostigd door de familie de Formanoir de la Cazerie. De zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Ruiselede nemen de kant- en leerschool over in 1874. Kinderen uit de wijde omgeving (Aalter, Poeke, Lotenhulle) lopen er school. Er is ook een zondagsschool, de school herbergt een kleine bibliotheek en een congregatie van Onze-Lieve-Vrouw. Het kadaster registreert in 1875 een aanzienlijke uitbreiding, dan wordt ook de achtervleugel toegevoegd. Circa 1925 wordt het gebouw verdeeld in school met woning.