Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Notariswoning: tuin en voorhof met tuinmuur

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woning met voorhof en tuin

Beschrijving

De tuin en het voorhof van de notariswoning zijn, met inbegrip van de als monument beschermde tuinmuur, beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De tuin en het voorhof van de woning zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De stadsvilla is aan de Maternuswal voorzien van een gekasseide voorhof en een uitgestrekte tuin, die in 1865 nog achter het huis door tot aan de de Tiekenstraat doorliep. Langsheen de wal is vanaf de voorhof een bakstenen tuinmuur bewaard gebleven, die zich uitstrekt tot aan de directeurswoning van de voormalige jongensschool. De tuin maakt niet alleen historisch, maar ook traditioneel onlosmakelijk deel uit van het 19de -eeuwse complex. Doordat de tuin het totstandkomen van een gesloten straatwand heeft verhinderd, wordt bovendien een schitterend uitzicht geboden op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Notariswoning

Sint-Maternuswal 1A, de Tieckenstraat 7 (Tongeren)
Alleenstaand enkelhuis, achteruitgelegen ten opzicht van de straat en met een ommuurde tuin links, gebouwd eind 19de eeuw in neobarokke stijl.