Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Medardus: kerkhof en pastorietuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Medardus met kerkhof, kerkhofmuur en pastorie met tuin

Beschrijving

Het kerkhof rondom de parochiekerk Sint-Medardus is, samen met de pastorietuin van de aanpalende pastorie, beschermd als dorpsgezicht. De als monument beschermde kerkhofmuur maakt ook deel uit van het dorpsgezicht, de als monument beschermde kerk en pastorie daarentegen niet.

Waarden

Het kerkhof en de tuin van de pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het kerkhof maakt een essentieel deel uit van deze oude kerksite en is reeds terug te vinden op de Ferrariskaart (18de eeuw) en in de atlas der buurtwegen (1845).

sociaal-culturele waarde

op het kerkhof komt een rijke verzameling van grafkruisen en -zerken voor vanaf de 16de eeuw tot heden. Zij weerspiegelen ten dele de sociale geschiedenis van het dorp Vreren.

Parochiekerk Sint-Medardus

Sint-Medardusstraat (Tongeren)