Gesloten hoeve

Parochiekerk Drie-Moren, kerkhof, pastorie, hoeven en dorpskern van Gutschoven

De gesloten hoeve met het omliggende perceel is beschermd als monument.

De gesloten hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve werd omstreeks 1872 gebouwd op voorheen onbebouwd terrein. Het complex omvat een goed bewaard boerenburgershuis met sober-neoclassicistische straatgevels waarin het mooie 19de-eeuwse schrijnwerk bewaard bleef, een eenvoudige poortvleugel en een schuur die mogelijk teruggaat op een vakwerkvolume. De kleinere stalvleugels zijn latere toevoegingen. Het gebouw is niet alleen schitterend ingeplant in de franje van de kerksite, maar is ook één van de kerncomponenten van de goed bewaarde, typisch Haspengouwse dorpskern van Gutschoven, gekarakteriseerd door een rijk bestand aan belangrijke historische vierkantshoeves, die afwisselend met vaak hoger gelegen tuinen en boomgaarden monumentale sequenties vormen langsheen de hoofdstraat van het dorp.

Gesloten hoeve

Nieuwe Steenweg 208 (Heers)
Deze gesloten hoeve uit de derde kwart van de 19de eeuw, maakt deel uit van de goed bewaarde, typisch Haspengouwse dorpskern van Gutschoven.