Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ensemble van arbeidershuizen en herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Gehucht uit de 19de eeuw, gelegen aan de Woestenstraat aan de in 1739 aangelegde steenweg Ieper-Elverdinge-Veurne, en aan een halte bij de voormalige buurtspoorweg Ieper-Veurne. Bestaande uit een herenhuis met aanleunende maalderij (nummer 67); voormalige herbergen van het type afspanning (rechter deel van nummer 65) onder meer "Station Lion Belge C. Vander Scheld en Pauwels" zie beschilderde puilijst (nummer 65); lage arbeidershuisjes (nummer 63), met aanleunende smidse (?) (nummer 61).

Is de omvattende vaststelling van

Arbeiderswoningen

Woestenstraat 61-63 (Vleteren)
Lage arbeidershuisjes, met aanleunende smidse, deel uitmakend van een gehucht uit de 19de eeuw. Breedhuizen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken.

Herberg Station Lion Belge en afspanning

Woestenstraat 65 (Vleteren)
Herbergen van het type afspanning, waaronder Station Lion Belge, deel uitmakend van een 19de-eeuws gehucht. Breedhuis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.

Herenhuis en maalderij

Woestenstraat 67 (Vleteren)
Herenhuis en maalderij, deel uitmakend van een gehucht uit de 19de eeuw. Breedhuizen van twee bouwlagen, onder pannen zadeldaken.