Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteelhoeve en -site de Montferrant: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Stephanus, hoeven en dorpskern van Batsheers

Beschrijving

De bescherming omvat de omgeving van de kasteelhoeve en kasteelsite de Montferrant. Het kasteel zelf behoort niet tot deze bescherming, maar is apart beschermd als monument.

Waarden

De omgeving van de kasteelhoeve en kasteelsite de Montferrant is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

De onmiddellijke omgeving van hoeve en kasteelsite de Montferrant behoort mee tot de kern van het oorspronkelijke kasteelgoed, heeft als dusdanig een zeker archeologisch potentieel, en draagt los daarvan bij tot het beeld van een enigszins van de dorpskom geïsoleerd landgoed, dat daarbij zijn oorspronkelijke agrarische functionaliteit behield. Het geheel is tot slot van uitgesproken beeldbepalende waarde.

Gesloten hoeve

de Montferrantstraat 2 (Heers)
Gelegen op de plaats van het thans verdwenen kasteel Montferrant. Een semi-gesloten hoeve die in de 19de of 20ste eeuw evolueerde tot volledig gesloten.