Gesloten hoeve gedateerd 1799

Parochiekerk Sint-Stephanus, hoeven en dorpskern van Batsheers

Beschrijving

De gesloten hoeve, op een gevelsteen gedateerd 1799, met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Waarden

De gesloten hoeve van 1799 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Blijkens een datumsteen boven de inrijpoort dateert de hoeve in kern uit 1799. Het complex wordt al weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844), maar linker- en achtervleugel werden in de tweede helft van de 19de eeuw nog verbouwd. De laat-18de- tot vroeg-19de-eeuwse oorsprong wordt niet alleen bevestigd door de poort, maar ook door de stijl van het woonhuis (linkervleugel), een baksteenvolume met rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting, de deur met deurkalf en latei met druiplijst, de vensteromlijstingen met sponningbeloop. Het complex is beeldbepalend ingeplant op een straathoek, bleef ondanks herbestemming als hoeve herkenbaar en vormt als dusdanig een authentiek en representatief onderdeel van de dorpskern van Batsheers, die in de loop der eeuwen goed zijn oorspronkelijke structuur en omvang wist te behouden.

Batsheersstraat 35 (Heers)
Deze gesloten hoeve wordt door een gevelsteen gedateerd in 1799. De hoeve vormt een authentiek onderdeel van de dorpskern van Batsheers.