Dokterswoning

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Voormalige dokterswoning met kabinet in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen.

Dokterswoning

Eernegemsestraat 14 (Zedelgem)
Voormalige dokterswoning met kabinet, in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve, met behoud van enkele oude delen van de voormalige hoeve naar ontwerp van de Torhoutse architect Thierry Nolf. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen. Hoofdvolume met voorgevel in eclectische stijl. Roodbakstenen parement in combinatie met witgeglazuurde baksteen voor de doorlopende banden. Gebruik van blauwe hardsteen voor de lateien, dorpels, consoles, sluitstenen, bolkozijnen en buitentrapje. Licht vooruitspringend rechterdeel met rechtertravee onder trapgevel, getrapt dakvenster en dakkapel onder spits, ingesnoerd tentdak (leien). Achteruitwijkend gedeelte, in de zijgevel met bouwsporen van het volume uit 1869. Segmentboogvormige poort en venster onder strekken. Getrapt dakvenster met rondboogvenster.