L-vormige hoeve met voorerf

Parochiekerk Sint-Stephanus, hoeven en dorpskern van Batsheers

De L-vormige hoeve met het voorerf is beschermd als monument.

Waarden

De L-vormige hoeve met voorerf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778), toen nog U-vormig met open rechterflank, maar was in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844) al geƫvolueerd tot L-vorm door het verdwijnen van de straatvleugel. De linkervleugel behield een laat-18de- tot vroeg-19de-eeuwse verschijningsvorm. Het voorste gedeelte van de vleugel, al vanaf de Atlas der Buurtwegen weergegeven als een afzonderlijke eigendom, kreeg in de latere 19de eeuw een sierbepleistering. De achtervleugel werd in een later stadium versteend. Het complex, gevormd door een woonhuis en stal, bleef als hoeve herkenbaar en vormt als voorbeeld van een eenvoudiger boerderijtype een authentiek en representatief onderdeel van de dorpskern van Batsheers, die in de loop der eeuwen goed zijn oorspronkelijke structuur wist te behouden.

L-vormige hoeve

Batsheersstraat 28-30 (Heers)