Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te Bree, ontworpen door A. De Cuyper, is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te gedenken, is het oorlogsmonument een getuige van de Belgische politieke geschiedenis, alsook die van Bree, en bezit het in die context een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de internationaal bekende beeldhouwer Alfons De Guyper ( 1877-1954) ontworpen en uitgevoerd, in 1926 opgericht gedenkteken, typologisch als een rechthoek uitgewerkt met bekronende keperboog en zijkanten opgevat als vierkante pijlers; rijke symbolentaal, getuige het Maltezer kruis en het centrale gestileerde beeld van een jongen in oorlogstenue, die een helm vasthoudt, terwijl achter hem een Nikè-figuur met lauwerkrans zich beschuttend over de knaap heen buigt; symbolen voor bescherming, opoffering, verlies maar ook overwinning.

Vrijthof (Bree)
Gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, daterend van 1925, ontworpen door Alfons De Cuyper.