Gesloten hoeve en erf

Vierkantshoeve met omgeving

De gesloten hoeve is, met inbegrip van het erf, beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve met erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Straatvleugel met poortgebouw en flankerend woonhuis, linker- en rechtervleugels met stallingen en dienstvertrekken, achtervleugel met dwarsschuur.
Het poorthuis is op de sluitsteen van de poort omstreeks 1875 gedateerd. Mogelijks slaat deze datum op een integrale verbouwing van het complex.
Het woonhuis is een dubbelhuis, in een gevelsteen gedateerd omstreeks 1784. Het gebouw vertoont effectief grotendeels 18de-eeuwse en oudere sporen onder de vorm van een silexplint, evenals een deur en vensters, getoogd en gevat in een kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen. De verdieping is een 19de-eeuwse toevoeging.
De dwarsschuur, met oorspronkelijke poortdoorgang, behield nog grotendeels een origineel vakwerkskelet met ankerbalkstandjukken, deels versteeend, deels leeggehaald en deels nog met de vroegere leemvulling.
De stalvleugels zijn blind aan de buitenzijde, maar aan erfzijde vertonen ze een veelheid aan vroeg 19de-eeuwse deuren en vensters, gevat in een vlakke kalkstenen omlijsting. De interne afwerking is vrij uniform, met lage zolderingen en bakstenen troggewelven.

historische waarde

Imposante, gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, gelegen op de hoek met de Perkestraat. De huidige situatie blijkt reeds in grote trekken uit de Buurtwegenatlas (1840-1845).

Gesloten hoeve

Rechtstraat 74 (Tongeren)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, bakstenen gebouwen rondom een rechthoekig erf met ingang via de inrijpoort in de zuidoostvleugel.