Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gemeentehuis Rutten en gemeenteschool: omgeving met speelplaats, tuin, funderingen en kasseiweg

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gemeentehuis en school

Beschrijving

De omgeving van het gecombineerd gemeentehuis en gemeenteschooltje is beschermd als dorpsgezicht. Deze omgeving bestaat uit een speelplaats en tuin, bereikbaar via de gekasseide Kapittelstraat met aan weerszijden breukstenen keermuren.

Waarden

De omgeving van het voormalig gemeentehuis en school, met speelplaats, tuin, funderingen en kasseiweg, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, historische, in casu architectuurhistorische, sociaal-culturele en volkskundige waarde: Onderdeel van het historische kerksite, gelegen op een verhoogd terrein tussen de Rechtstraat, Proenhofstraat, Sint-Evermarusstraat en Ruttermarkt, afgebakend door breukstenen funderingsmuren en doorsneden door de Kapittelstraat, een kasseiwegje met trappen. Het gecombineerde gemeentehuis en school is als typisch voorbeeld van de uitbouw van laat 19de-eeuwse burgerlijke verzorgingsinfrastructuur ingeplant op een vroegere gemeenteweide, die waarschijnlijk in de Franse Tijd was onttrokken aan het kerkelijk territorium. Het site vormt samen met de kerk, het kerkhof, de pastorie en de pastorietuin een aantrekkelijke historische en visuele eenheid, die bovendien getuigt van een kleurrijke dorpscultuur. Samen met een aantal hoeves in de directe omgeving ervan vormt het een pittige dwarsdoorsnede van een typisch Haspengouws straatdorp.

Gemeentehuis Rutten en gemeenteschool

Kapittelstraat 8 (Tongeren)
Langgestrekt alleenstaand gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit eind 19de- begin 20ste eeuw.