Watermolen van Asbeek en bakhuis

Watermolen Campomolen en bakhuis

Waarden

De watermolen genaamd 'Campomolen' en bakhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een, reeds in de 12de eeuw vermelde, watermolen met 17de-eeuwse kern die rond 1900 tot watermolen met unieke Girardturbine werd omgebouwd en volledig werd uitgerust; later van een supplementaire elektrische aandrijving alsook van andere hulpwerktuigen werd voorzien en die aldus een mogelijke evolutie illustreert van een oude watermolen, in een agrarische context van inzonderheid een hoeve met schuur en bakhuis.

Site van de watermolen van Asbeek

Asbeekstraat 12 (Asse)
Voormalige watermolen van Asbeek, een korenmolen zogenaamd Onderste Watermolen, vermoedelijk gebouwd ter vervanging van de Overste Watermolen.