Stoomstroopfabriek Wijnants-Groenendaels

Stoomsiroopfabriek Wijnants met installatie en toebehoren

Beschrijving

De stoomstroopfabriek Wijnants-Groenendaels, met inbegrip van de volledige installatie met toebehoren, is beschermd als monument.

Waarden

De stoomsiroopfabriek 'Wijnants' met inbegrip van de volledige installatie met toebehoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als een zeldzaam geworden, zoniet enig resterend voorbeeld van een industriële siroop- of stroopfabriek zoals er in de Limburgse fruitstreek in het algemeen en te Borgloon in het bijzonder meerdere in productie waren; in aanvang daterend van 1878, uitgebreid tijdens het vroege interbellum en in 1947 en heden nog uitgerust met de volledige productielijn waarvan de meeste onderdelen, toestellen en werktuigen met toebehoren dateren van na de Tweede Wereldoorlog en aldus illustreren hoe de productie van stroop wegens wijzigingen op industrieel/technisch, economisch en wettelijk/hygiënisch vlak evolueerden.

Stationsstraat 54 (Borgloon)
Ten zuiden van de voormalige spoorlijn Neerlinter-Tongeren werd in 1879 de stoomstroopfabriek Wijnants-Groenendaels opgericht.