Art-decovilla met tuin

Villa's

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de art-decovilla en de tuin vóór en naast de villa. De achtertuin is niet in de bescherming opgenomen.

Waarden

De art-decovilla en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische en tuinkunsthistorische waarde:
Karakteristieke bakstenen interbellumvilla in art-decostijl, opgetrokken omstreeks 1941 als sober afgewerkt, complex bouwvolume onder imposante pannendaken, elegant aansluitend bij een stilistisch aansluitende tuin met aangepast hekwerk.

sociaal-culturele waarde

De gebouwen zijn representatief voor de 19de- en 20ste-eeuwse bouwactiviteit in de stadsontwikkelingszone rond het vroegere station van Borgloon, waar tijdens de bloeiperiode van de fruit- en stroopindustrie verschillende belangrijke fabrieken en herenhuizen werden opgericht. Afgezien van enkele bewaarde fabrieken dragen de villa's bij tot het beeld van de straat als een gaaf bewaard ensemble met een uitzonderlijke beeldbepalende waarde.

Art-decovilla

Stationsstraat 31 (Borgloon)
De art-decovilla werd opgetrokken net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een voortuin is afgesloten met een lage tuinmuur in donker metselwerk.

Siertuin uit het interbellum

Tuin bij een villa van 1939-40, die zijn structuur uit de bouwperiode deels heeft bewaard.