Sint-Annacollege: plataan in de tuin

Sint-Annacollege en plataan

De plataan in de tuin van het voormalige Sint-Annacollege te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

De plataan in de tuin van het voormalige Sint-Annacollege is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Van de 19de-eeuwse tuinaanleg rest alleen maar de monumentale plataan, die opvallend veel kenmerken vertoont van de oosterse plataan (Platanus orientalis). Met 4,24 meter stamomtrek behoort dit exemplaar tot de dikste van België (17de plaats volgens de kampioenenlijst in 'Bomen in Belgie’, 1992), met een imposant, circa 30 meter hoog silhouet, monumentaal in de letterlijke zin.

Sint-Annacollege

Naamsestraat 37-39, Sint-Michielsstraat 7-11 (Leuven)
18de-eeuws hoofdvolume dat van de Naamsestraat is afgesloten door middel van een ijzeren hekwerk en dat in de loop van de 19de en de 20ste eeuw is uitgebreid met een gesloten galerij en kleinere bijgebouwen aan de oostzijde.