Burgerhuis met toegangshek en voorhof

Klooster

Beschrijving

Het burgerhuis, sinds 1866 in gebruik genomen als klooster door de Zusters van Maria (van Landen), is met inbegrip van het toegangshek en het voorhof beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig klooster met toegangshek en gekasseide voorhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het pand is slechts toegankelijk via een smalle doorgang, die een visuele eenheid vormt met het belendende historische hoevegebouw. Het klooster is bovendien onderdeel van het belangrijke dorpssite rond de kerk, dat ook de pastorij en de gemeenteschool omvat. Op die manier illustreert het pand ten volle de kleurrijke dorpsgeschiedenis en meer bepaald de 19de-eeuwse ontwikkelingsfase.

historische waarde

Gebouw met mogelijks 17de-eeuwse kern (dakhelling), maar in elk geval grondig aangepast in neoclassicistische zin in de late l8de tot vroege 19de eeuw. Het pand staat reeds opgetekend in de Buurtwegenatlas (1840-45), en vertoont in grote trekken de huidige constellatie.
Omstreeks 1866 werd het gebouw, voorheen een woonhuis en mogelijks restant van een hoevecomplex, verkocht aan de Zusters van Maria van Landen, die het katholiek meisjesonderwijs in het dorp verzorgden.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het pand is toegankelijk via een doorgang aan de Rechtstraat, geaccentueerd door een ijzeren boog met Kruis, waarachter zich een gekasseid voorhofje uitstrekt. Het klooster is een bakstenen breedhuis van zeven traveeën, met bouwnaad tussen de derde en vierde travee van links, het geheel onder een leien zadeldak, uitlopend in een schilddak aan de linkerzijde. De vier rechtse traveeën vormen een restant van het neoklassieke bouwvolume, met rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting. De drie linkse traveeën zijn het resultaat van verbouwingswerken tijdens dewelke de school is gerealiseerd. Ook de volledige eerste verdieping dateert uit deze periode. Intern vertoont het pand een dubbelhuisverdeling met centrale (trap)hal en wederzijds belendende ruimten, de verdieping is onderverdeeld in celletjes. Her en der zijn verbindingen met het schoolgebouw voorzien.
De interieurafwerking is sober.

Rechtstraat 22 (Tongeren)
Laat-classicistisch gebouw uit eind 18de, begin 19de eeuw, ten opzicht van de straat achteruit gelegen en bereikbaar via een gekasseide oprit tussen twee huizen.