Kapel van Hulsberg met omgeving

Kasteel Hulsberg met kasteelpark en Kapel van Loreto met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kapel van Hulsberg of de Lorettokapel en haar onmiddellijke omgeving, bestaande uit een omhaagd perceel, voorzien van een kastanjeboom, een wilg en een perelaar.

Waarden

De kapel van Loreto en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De kapel is als feodale stichting op een typisch 19de-eeuwse wijze getransformeerd en ondergeschikt gemaakt aan de nieuwe, eclectische situatie. De aloude devotionele waarde bleef bewaard, maar werd aangevuld met een functie als kasteelkapel, getuige waarvan de aanwezige graftombe van overleden kasteelheren.

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De kapel vervangt een ouder exemplaar, samen met een kluis in 1689 opgericht op de top van de Hulsberg, onder impuls van de Loonse kapitteldeken Poislevache, en waarvan mogelijks bouwmateriaal in de huidige nieuwbouw werd verwerkt. Het gebouw werd opgetrokken in een neotraditionele stijl en is als een typische wegkapel ingeplant op een door mei doornhagen omzoomd, driehoekig perceel, gelegen aan een veldweg langsheen de zuidelijke flank van de Hulsberg.

Kapel van Hulsberg

St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Kapel en kluis van Hulsberg worden in 1689 gebouwd door Nicolaas Poislevache, deken van het kapittel van Borgloon, die de bedevaart naar Loreto in Italiƫ maakte.