Sacristie en kloostergang

Geografisch pakket Borgloon

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de sacristie en kloostergang aansluitend op de Sint-Odulphuskerk.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
De architectuurhistorische waarde van de kloostergang: als enige resterende vleugel uit de 13de eeuw, gerestaureerd en sterk aangepast tijdens de bouw- en restauratiecampagne van 1903-1904.
De historische waarde van de kloostergang: omwille van de rijke verzameling grafstenen, wijsteen, sarcofaag en archeologische restanten van het voormalig monasterium die hier zijn ondergebracht.
De historische waarde van de sacristie: omwille van de rijke verzameling kunstwerken die hier zijn ondergebracht.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (J. GYSELINCK, 1995).

De kloostergang en sacristie zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Parochiekerk Sint-Odulphus met sacristie en kloostergang

Speelhof 12A (Borgloon)
De Sint-Odulphuskerk is een zeer oude stichting, die mogelijk opklimt tot vóór het gebruik ervan als burchtkapel van de graven van Loon. Van de oudste romaanse kerk uit de 12de eeuw resteren het middenschip met de rondboogarcade op pijlers, de muren van de kruising, de zuidelijke transeptarm en de ingebouwde, rechte koortravee. Ook de oostvleugel van het romaanse kloosterpand uit eind 12de, begin 13de eeuw is bewaard. De huidige gotische toren dateert van 1406. De ingrijpende vergrotings- en herstellingswerken door H. Martens en V. Lenertz in 1903-04 geven de kerk haar huidige uitzicht.