Pastorie Sint-Odulphusparochie

Geografisch pakket Borgloon

De pastorie is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architectuurhistorische waarde van de pastorie als volgt werd gemotiveerd: als gebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw dat mede door zijn ligging zeer bepalend is voor het stadsbeeld.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Speelhof 12 (Borgloon)
Voormalige pastorie, op de plaats van een thans verdwenen kanunnikenhuis ten zuiden van de Sint-Odulphuskerk. Aangezien de kerk bediend werd door de kanunniken, die over hun eigen woning beschikten, bezat Borgloon geen pastorie. De pastorie werd opgetrokken in 1824 door pastoor A. Wagemans. Alleenstaand herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak, gedateerd 1823-1824 door middel van een chronogram in de gevelsteen boven de deur.