Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Gevelwand Martelarenplein

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Gevelwand op het Martelarenplein nummers 1-15 en 2-14, de Tiensevest nummers 2-22 en de Diestsestraat nummers 252-254.

Martelarenplein en omgeving

Diestsestraat 252-254, Martelarenplein 1-14, 15, Tiensevest 2-22 (Leuven)
Bij de wederopbouw na 1914 werd er niet geopteerd voor een herstel of kopiëren van het vooroorlogse, neoclassicistische architecturale uitzicht. De nieuwe, naoorlogse bebouwing werd opgetrokken in de zogenaamde wederopbouwstijl, gekenmerkt door een eclectische gevelarchitectuur met integratie van eigentijdse en gefantaseerde bouwelementen.

Is de omvattende vaststelling van

Afgeschuind hoekpand

Diestsestraat 252-254 (Leuven)
Markant afgeschuind hoekpand met neo-Vlaamserenaissance-uitzicht, ontworpen door architect C. Goemans.

Heropgebouwd café en hotel

Tiensevest 16, 20-22 (Leuven)
Drie panden van drie bouwlagen en drie traveeën onder mansarde- of zadeldak met café-inrichting op de begane grond, gebouwd door architect A. Stevens in de periode 1915-1924.

Heropgebouwde cafés

Tiensevest 12, 18 (Leuven)
Drie bouwlagen hoge wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de traditionele bouwtrant, gebouwd in 1921 en 1924.

Wederopbouwburgerhuis

Tiensevest 14 (Leuven)
Burgerhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, met horecafunctie op de begane grond, in cartouches 1920 gedateerd en ontworpen door architect C. Goemans.

Wederopbouwburgerhuizen

Tiensevest 2-6, 10 (Leuven)
Wederopbouwpanden gebouwd 1920 en 1922, drie bouwlagen onder mansardedak, met gevelopstanden geïnspireerd op de classicerende barokstijl en gekenmerkt door een contrasterende materiaalverwerking.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door