Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Abeelplein en Kroonstraat: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Borgloon

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de omgeving van de als monument beschermde burgerhuizen, bestaande uit de gevelwand van het Abeelplein tot de hoek van de Kroonstraat met Nieuwland. De monumenten zelf maken geen deel uit van het stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van de omgeving van de panden als volgt werd gemotiveerd: als integrerend deel van de panden en woningen en als deel van de tuinen die hoorden bij de woningen en oorspronkelijk reikten tot Nieuwland.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

De omgeving van de panden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.

Afspanning Café Victoria

Abeelplein 15 (Borgloon)
Het burgerhuis dateert in de kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, de gevelcementering werd aangebracht in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw fungeerde aanvankelijk als afspanning.

Abeelplein 13 (Borgloon)
Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder steil zadeldak, met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, zie volume, dakhelling, en laatclassicistische gevelordonnantie uit eerste kwart 19de eeuw.

Kroonstraat 1 (Borgloon)
Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met neoclassicistische ordonnantie uit derde kwart 19de eeuw, en cementering uit eind 19e - begin 20ste eeuw, doch met oudere kern uit 17de eeuw, zie steile dakhelling, linker zijgevel.

Markt 4 (Borgloon)
Merkwaardig enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, uit de tweede helft 17de eeuw, met aanpassing van de ordonnantie in classicistische stijl, circa 1775. Bakstenen pilastergevel op silexplint.

Burgerhuis in Maasstijl

Markt 5 (Borgloon)
Burgerhuis in Maasstijl, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder stijl zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd door middel van ankers 16[.]0 (tweede helft 17de eeuw).

Gebouw

Nieuwland (Borgloon)
Resten van een gebouw, met kern uit tweede helft 18de eeuw, waarvan alleen een deuromlijsting en de onderdorpel van een venster bewaard bleven.

Kanunnikenhuis

Markt 1 (Borgloon)
Het burgerhuis, gelegen aan de Markt, dat een visuele eenheid vormt met zijn rechterbuur, is een voormalig kanunnikenhuis. De laatclassicistische gevelordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, de kern is ouder.

Kanunnikenhuis

Markt 2 (Borgloon)
Het burgerhuis, gelegen aan de Markt, dat een visuele eenheid vormt met zijn linkerbuur is een voormalig kanunnikenhuis. De laatclassicistische gevelordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Stadswoning

Abeelplein 14 (Borgloon)
Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Bakstenen gevel met een recente onderbouw.

Twee stadswoningen

Markt 8 (Borgloon)
Twee rijhuizen uit vierde kwart 19de eeuw die oorspronkelijk één dubbelhuis vormden van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen.